::Pages::

06 January 2014

Yukabid Sang Ratu Nil

Sirah sang mujahidah ini memberi inspirasi buat diri hamba ini supaya lebih kuat, cekal dan tabah.Wanita yang mempunyai sisi keberanian yang sangat berbeza dengan lelaki. Kekuatan dan keberanian seorang wanita sangat luar biasa. Titisan air matanya sumber kekuatannya. Hebat sungguh namanya seorang wanita apabila keyakinannya digantung seteguhnya kepada Allah. Aku mahu menjadi seperti wanita itu.

INSPIRASIKU,
YUKABID..

Beliau adalah ibu kepada Nabi Musa. Yukabid mengandungkan Musa ketika Firaun memerintahkan anak lelaki kaum Bani Israel dibunuh kerana bimbang anak lelaki akan menentang dan mengambil kekuasaannya. Suatu ketika, Yukabid mendengar perintah Firaun itu. Alangkah sedihnya hati Yukabid kerana dia sedang sarat mengandung waktu itu. Yukabid terpaksa bersembunyi sahaja di rumah agar kandungannya tidak diketahui orang. Sehinggalah tiba masanya, Yukabid pun melahirkan anaknya. Alangkah terkejutnya dia apabila anak yang dilahirkannya itu adalah anak lelaki. Walaupun berasa takut dengan perintah Firaun, seboleh-bolehnya dia mahu mempertahankan nyawa anaknya itu. Dia tidak mahu anaknya itu menjadi korban undang-undang yang diperintahkan oleh Firaun yang zalim dan kejam. Yukabid berjaya merahsiakan kelahiran Musa selama tiga bulan daripada pengetahuan Firaun dan tentera-tenteranya. 

Walau bagaimanapun, hatinya tidak pernah tenteram melihat anaknya yang semakin membesar. Dia risau akan keselamatan Musa. Dalam kerisauan itulah, Allah Yang Maha Berkuasa telah memberi ilham kepada Yukabid agar membuat sebuah peti. Lalu Allah SWT memerintahkan agar Musa dimasukkan ke dalam peti dan dihanyutkan ke Sungai Nil. 

Dengan hati yang tenang dan sabar, maka Yukabid pun menghanyutkan Musa ke sungai Nil seperti yang diperintahkan oleh Allah SWT kepadanya. Peti itu dihanyutkan oleh arus sungai sehingga sampai ke istana Firaun. Kebetulan pada hari itu, Asiyah permaisuri Firaun sedang bersiar-siar bersama dayang-dayangnya. Ketika sedang bersiar-siar itu, Asiyah menyuruh dayang-dayangnya mengambil sedikit air dari Sungai Nil. Alangkah terkejutnya mereka apabila mendapati ada sebuah peti di sisi kaki mereka. Lalu diambil peti itu dan dibawakan kepada Asiyah. Maka Asiyah terus membuka peti itu dan dilihatnya da seorang bayi di dalamnya. Apabila melihat akan wajah bayi itu, timbul rasa cinta dan kasih dalam hatinya terhadap bayi itu. Asiyah mengambil bayi itu dan dibawanya pulang istana. Tiba sahaja di istana, Asiyah meminta keizinan Firaun untuk membela bayi itu. 

Pada mulanya Firaun tidak mengizinkan Asiyah mengambil bayi itu tetapi setelah dipujuk, akhirnya Firaun bersetuju. Setelah mendengar tangisan kehausan bayi itu, Asiyah berasa kasihan lalu disuruhnya Firaun mencarikan seorang wanita yang dapat menyusukan bayi itu. Akan tetapi seorang demi seorang wanita yang datang untuk menyusukan bayi itu telah ditolak oleh bayi tersebut. Bayi itu tidak mahu disusukan oleh mereka sehinggalah berita ini diketahui oleh saudara Musa, Mariam. Lalu Mariam datang ke istana dan memberitahu kepada dayang-dayang Asiyah bahawa dia boleh membawakan seorang ibu yang boleh menyusukan bayi itu. Mendengar sahaja berita daripada dayang-dayang itu, Asiyah memerintahkan agar bayi itu dibawa ke rumah Yukabid. Yukabid menyambut anaknya itu dengan penuh kasih sayang. Bayi itu terus minum susu ibunya sehingga kenyang. Alangkah seronoknya hati Yukabid. Allah SWT telah mengembalikan anaknya, Musa kepadanya kerana kesabaran dan ketabahan mengikut perintah-Nya.

Hayatilah lirik nasyid Yukabid by Hijjaz.

Khabar itu merusuh jiwa
Titah yang dicerca semesta 
Si kecil bergelar lelaki 
Bakal korban si derhaka 
Resahmu bertukar debaran 
Ketika bergema ketukan 
Di mana nak kau sembunyikan 
Tubuh kecil tak berdosa 
Alam bagaikan membisu 
Arus Sungai Nil pun mengalir lesu 
Mendengarkan tangismu 
Saat menyaksikan 
Bayimu yang hanyut bersendirian 

Duka tak terbanding kata 
Dan halus nalurimu terdera 
Sungguh kerinduanmu hebat terduga 
Teguhlah ibu yang mulia 
Berpegang pada satu percaya 
Berpisah bukan selamanya 
Janji-Nya bukan dusta 

Tika dipanggil ke istana 
Lengkaplah kisah kasih yang sempurna 
Bayimu kehausan 
Lalu kau susukan 
Menitis airmatamu kesyukuran 
Nyatalah janji Yang Esa 
Terpisah ‘tuk bertemu semula 
Kau genggam kembali jemari kecilnya 
Walau diam dalam rahsia 
Terpujuk sudah hati yang hiba 
Yang dirindu kini kau dakap bahagia 
Yukabid engkau tamsil cinta 
Lambang tulusnya kasih ibunda 
Pengorbanan yang tiada mula Dan tiada hujungnya


No comments:

Post a Comment